zaterdag 16 mei 2015

Een klusmannetje vinden in Kusadasi Turkije

De vorige eigenaar had ons al verteld dat er iets was met de zonnecollector voor warm water op het dak. Deze had ons ook een adres voor reparatie gegeven, we konden het winkeltje echter niet gevonden krijgen. Wij dus zelf op zoek naar een mannetje om het te repareren. We vonden er een die wilde komen kijken wat er moest worden gedaan. Hij sprak alleen Turks. Gelukkig kwam onze Turkse buurvrouw thuis om te vertalen. Zonder zelf op het dak te gaan kijken wat er precies kapot was wist hij te vertellen dat ALLES vernieuwd moest worden. De buurvrouw zei dat de prijs veel te hoog was. Wij waren ook niet van plan om alles te vernieuwen aangezien de vorige eigenaar had gezegd dat het een kleine reparatie betrof en dit mannetje niet eens wilde kijken wat de schade was. Hij dacht waarschijnlijk, aangezien we nog bijna geen Turks kennen, op een gemakkelijke manier een hoop geld te verdienen. De buurvrouw vertelde de man dat wij zouden bellen als we iets wilde. De buurvrouw vertelde ook dat haar man (werkzaam in constructie) een vriend had die solarsystemen en ook de lekkende wateraansluiting kon repareren voor een eerlijke prijs.

Het mannetje van de buren kwam. Hij moest halsbrekende toeren (een gammel keukentrapje op een schuin dak) verrichten om de schade op het dak te kunnen bekijken. Er moest een zonnepaneel worden vervangen en nog een ander dingetje. De kosten waren een fractie van wat een heel nieuw systeem zou kosten, inclusief materiaal en arbeidsloon. Wij gingen akkoord. Een van de 2 mannen scheurde zijn nog vrij goede knockoff spijkerbroek tijdens de reparaties die nog steeds met halsbrekende toeren moest worden uitgevoerd. Wij waren zo tevreden dat wij een flinke fooi gaven zodat hij een nieuwe kon kopen. 

Via de buren vonden wij ook een mannetje dat een luik in het dak kon maken zodat eventuele toekomstige reparaties gemakkelijker kunnen worden gedaan. Door onszelf of een ander. Via onze makelaar zou er ook een mannetje komen kijken om de afdeksteen opnieuw aan te metselen op de schoorsteen en de stalen plaat, tijdelijk aangebracht om inregenen te voorkomen, te verwijderen. het mannetje kwam, zei dat het het zou komen maken en kwam vervolgens niet meer opdagen. Nu we een goed dakluik hebben kan mijn man dat makkelijk zelf doen als we weer terug zijn. Het dak zelf is niet erg schuin. Alleen ├│p het dak komen was levensgevaarlijk tenzij je een chimpansee bent; ik had het mijn man ten strengste verboden om zelf het dak op te gaan.

We zijn gezegend met onze Turkse buren en ook met nieuw gevonden kenissen die al lang in Kusadasi wonen. Zoals overal ter wereld zijn er in Kusadsi eerlijke bedrijven en bedrijven die proberen een slaatje uit je te slaan omdat de de taal nog niet machtig bent. Als je van plan bent je in Turkije voor langere tijd te vestigen is het raadzaam om van te voren al wat contacten te leggen op Facebook groepen (b.v. Nederlanders en Belgen in Kusadasi) en Turkijeforums. Op Turkije Links staan al diverse links naat Facebook groepen, Turkije Forums en andere nuttige links voor info vastgoed en regelgeving voor van alles en nog wat in Turkije.

In Kusadasi zijn ook enkele bar/restaurants waar Nederlanders maar ook Engelsen en Ieren die in Kusadasi wonen, elkaar regelmatig treffen. Ik heb visitekaartjes van diversen maar die liggen nog in Kusadasi. Ik zal ze linken als we daar weer zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten